Case study: Läckage kabelgenomföring

En stor tillverkare av tunga fordon hade problem med att en kabelgenomföring för 10 respektive 18 kablar läckte. På ena sidan fanns olja och oljedimma med temperaturer upp till 135° C, och ner till minus 40° C. På andra sidan en koppling som ingen olja fick läcka igenom till.Utmaning

Kunden använde en standardprodukt i CR (Kloroprengummi) med betydligt fler hål än vad som användes. Överblivna hål tätades med plaststift och själva tätningen för kabeln bestod av en knivspetslik rilla. När alla kablar och plaststift monterats, göts epoxi eller polyuretan över ytterdelen för att få en fungerande tät produkt.

Utmaning vara att konstruera en produkt som tätar i sig själv, utan plaststift och övergjutning, och i ett material som är lämpligt för denna applikation. CR (Kloroprengummi) är i sig inte lämpligt att använda i detta temperaturområde.


Vårt förslag

Ulinco-AB-Kabelgenomföring-2

Vår konstruktion utmynnade i två olika produkter, en för 10 kablar och en för 18 kablar dvs. inga plaststift behövdes för att blockera oanvända hål. Geometrin i hålen bestod av tre ”halva o-ringar”, där det yttre två hade som huvudsaklig uppgift att styra upp kabeln så att den mittersta kunde täta helt. Produktionsmässigt innebar detta verktygskärnor som på tre ställen enbart hade en diameter på 0,5 mm. Genom en innovativ verktygskonstruktion lyckades vi vulka detaljerna i ett 64-kavitetsverktyg och få ut detaljerna ur alla kaviteter utan att skada kärnorna.

Efter initiala tester och ett bra samarbete med materialleverantör i Frankrike valde vi att tillverka kabelgenomföringarna i Vamac GXF, en typ av Eten-Acrylgummi som klarar upp emot 175° C, och som sväller upp emot 5% i kontakt med varm olja vilket förbättrade tätningsegenskaperna. Vi valde också att i blandningen inkludera en friktionsnedsättande produkt för att underlätta monteringen.


Utfall

Produkten klarade alla kundens specifikationer samt kemiska och fysiska tester. Efter 6 månaders fälttester i Australien, gick produkten i produktion och blev en standardprodikt på alla kundens motorer. Enkelheten vid montering och det faktum att den inte behövde övergjutas för att bli tät, sparade många minuters merarbete per komponent är därmed miljoner kronor per år totalt.


Om Ulinco

Ulinco har lång erfarenhet av tillverkning, försäljning, distribution och service och har genom ett personligt och kundfokuserat arbetssätt blivit ett ledande namn inom industrin. Produktsortimentet inkluderar bland annat formgummi, vibrationsdämpare, gummi- och etallkomponenter och formad slang. ’Rätt direkt’ är vår kvalitetspolicy och representerar att vi vill åstadkomma mesta möjliga kundvärde genom hög kvalitet och effektivitet. Företaget är certifierat enligt ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001. Kundfokus, snabb service och ledande produkter är ledord i verksamheten.

Kontakta våra försäljningsingenjörer direkt för offert eller rådgivning. Klicka här